Cinci români au fost diagnosticaţi cu meningită cauzată de virusul West Nile. Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor locale să ia măsuri urgente de dezinsecție, pentru a preveni răspândirea acestui virus periculos. Medicii spun că 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, așa că este greu să ne dăm seama dacă ne aflăm printre cei care s-au îmbolnăvit sau nu.
Febra ridicată şi durerile de cap sunt însă semne care obligă prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe apar şi simptome neurologice cum sunt rigiditat a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Românii sunt sfătuiţi să poarte îmbrăcăminte cu mânecă lungă şi pantaloni lungi atunci când ies în parcuri sau păduri şi să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă. Soluțiile repelente sunt de mare ajutor în această perioadă. De asemenea, este bine să aveți în vedere măsuri de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută, precum şi a gunoiului menajer.
Autoritățile nu sunt în alertă
Ministerul Sănătăţii spune că toate cazurile de meningită sau meningo-encefalită cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt unele sporadice, iar în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii. Începând din această vară şi până în prezent au fost înregistrate cinci cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, fără a exista vreun deces.